Tursidan

Vandring - så enkelt som det kan bli

Innehåll

Alla bilder på sidan är tagna eller framställda av T. Edeskär om inget annat anges. Innehållet är upphovsrättsskyddat.

För bildbehandling, html-kod etc används enbart program med öppen källkod. Gratis och funktionellt.

Vandring

Det enklaste sättet att ta sig ut

Är det något som är enkelt så är det att gå ut och vandra. Ibland krävs det ursäkter som att plocka bär och svamp, bestiga Sveriges högsta berg eller att gå ut med hunden.

Var ska man vandra?

Är man i Luleå så kan man alltid kolla in mina Luleåtips på områden på den här hemsidan. Länsstyrelsernas hemsidor är bra för att hitta igen naturreservat och nationalparker. Naturvårdsverket har prioriterat naturreservat för rekreationssyfte så det finns en del uppdaterad information på länsstyrelsernas hemsidor. Det finns drösvis med hemsidor liknande min på nätet, de flesta är inriktade på fjällen. Svenska turistföreningen (STF) har en hel del bra information insprängt i sin stökiga hemsida.

Några boktips:

Vandra i Sverige, Stellan Hedgren (ISBN 91-518-4012-X) är utgiven av STF och innehåller vandringsleder i hela Sverige uppdelade på landskap. Den täcker även det statliga ledsystemet i fjällen. Boken har kommit ut flera upplagor. Vandringsleder kommer och går så den är av naturliga skäl inte komplett och det är bäst att kolla upp innan om leden finns kvar. Det roliga med den här boken är att det finns betydligt fler leder än man tror i det här landet.

Värt att se i Sveriges natur, Lars Magnusson (ISBN 91-34-50688-8) är utgiven på Bonnier Fakta Förlag i samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen (SNF). Boken innehåller turtips på sevärdigheter uppdelade på landskap över hela Sverige. De flesta är av karaktären endagsprojekt men det finns även uppslag till längre projekt.

Att ha med sig

Att vara ute en dag kräver inte mycket prylar. I en 35 l ryggsäck ryms kläder för att hålla en varm, torr och mätt. En termos och en matpacke räcker en dag, alternativt kan man laga mat, tex grilla. Det beror ju såklart på årstid och om man har ett speciellt mål med turen men följande kan vara bra att ha med sig (eller se det som presenttips):

Karta och kompass

En flora, svampbok och fågelbok (hittar man ofta billigt på varje bokrea)

Kikare (hellre en liten som följer emd ut än en stor som samlar damm i byrålådan)

Kamera

Copyright © T. Edeskär 2006. Materialet för inte användas för annat än privat bruk utan upphovsrätttsinnehavarens tillåtelse.