Tursidan

Mat smakar bäst ute

Innehåll

Alla bilder på sidan är tagna eller framställda av T. Edeskär om inget annat anges. Innehållet är upphovsrättsskyddat.

För bildbehandling, html-kod etc används enbart program med öppen källkod. Gratis och funktionellt.

Recept

Energitillskott

Ibland behövs energitillskott när man är ute och tränar, vandrar etc. Det går bra att fylla på med godis eller köpta "powerbars" men det går också att laga eget energitillskott till en betydligt lägre kostnad. Här kommer några förslag:

Runekakor

Originalet kommer från Rune Larssons hemsida. På nätet finns en uppsjö varianter av runekakorna. Basen i Runekakor är vanlig knäck. Sommartid kokar jag knäcken hårdare för att få mindre kladdiga kakor och vintertid lite mindre för att de inte ska bli så hårda när det är kallt.

Knäck:

2 dl socker

2 dl ljus sirap

2 dl vispgrädde

Grundrecept fyllning:

5 dl havregryn eller musli

1,5 dl solrosfrön

1,5 dl russin

1 dl finhackade nötter

1 dl druvsocker

Koka ihop sirap, socker och grädde till knäck i en tjockbottnad gryta ca 15-20 minuter. Gör kultestet för att se när knäckblandningen är klar (en litet klick knäck i kallt vatten - går den att rulla till en kula är knäcken klar). Blanda ihop fyllningen och rör ner den i knäcken. Ju fastare desto mindre kladd. Kavla ut smeten på bakplåtspapper och låt svalna något. Skär upp kakan i lagom stora portioner och slå antingen in dem i bakplåts/smörpapper (som jag föredrar) eller doppa dem i choklad (blir lätt kladdigt). Aluminiumfolie kan fastna.

Varianter på fyllning som jag har provat är att tillsätta 2 msk snabbkaffe (tillför koffein och gör kakan mindre söt), rostat ris istället för havregryn och salta jordnötter. Det går att variera i det oändliga.

Powerbars med tropisk frukt

Ger 10 bitar

Sätt ugnen på 180º. Häll i en bunke:

3 dl fiberberikade havregryn

1 dl sojamjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 krm salt

Blanda noga med hjälp av visp. Tillsätt:

1 dl torkade tropiska frukter, finhackade

¾ dl ljus sirap

1 msk ljus rapsolja/jordnötsolja/mild olivolja

1 msk limejuice, pressad

0,5-0,75 dl vatten

Blanda ordentligt. Om det är svårt att få degen att hålla ihop kan du tillsätta en extra matsked vatten. Forma på bakplåtspapper till en stor kvadrat, ca 1 cm tjock. Grädda i ca 25 minuter och låt därefter svalna en kvart innan du skär baket i 10 minuter och låt därefter svalna en kvart innan du skär baket i 10 bitar. Sun Maids Tropical Trio är en färdig blandning av ananas, papaya och mango som är god att använda. Men du kan byta ut mot din favoritfrukt eller vad som finns tillgängligt i din butik.

 

Torkad frukt passar utmärkt i powerbars. Prova gärna egna blandningar. Energi: 164 kcal per bit varav 5 g protein, 4 g fett och 26 g kolhydrater.

Saras powerbars

Ger 10 bitar

Sätt ugnen på 100º. Häll i en bunke:

1 dl fiberhavregryn

12 dl solrosfrön

1,5 dl russin

1 msk nyponskalmjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 msk kakao

2 äggvitor

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa. ordentligt tills det blir en kletig smet. Forma smeten till en längd på en plåt med bakplåtspapper, ca 5 cm bred och 1 cm hög. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Skär längden i ca 10 bitar.

Prova att byta ut russin mot torkade aprokoser och kanel. Kakao kan bytas ut mot lite rivet citronskal.

Per styck: 550 kJ/130 kcal, protein 5g och kolhydrat 11g.

Havre- och russinbar

Ger 10 bitar

Sätt ugnen på 200º.

4 dl havregryn

200 g fikon

1 msk kakao

1 msk starkt kaffe

200 g russin

1 dl corn flakes

Lägg havregryn i en ugnsfast form. Spraya grynen med lite vatten ur en blomspruta. Ställ i ugnen ca 8 minuter 200 grader. Havregrynen ska bli gyllenbruna. Skölj fikonen och klipp bort den hårda kvisten. Mixa sönder fikon med kakao och kaffe i en matberedare. Lägg i hälften av russinen och havregrynen på slutet. Ta upp massan ur beredaren och lägg i en bunke. Arbeta för hand in resterande gryn, russin och cornflakes. Tryck ut till en ca 2 cm tjock platta, ställ kallt i kylen en timme. Skär med en lätt fuktad kniv 10 stycken 3 cm breda stänger. Slå in bitarna i smörpapper och lägg i en burk med lock. Förvara burken i kylen, hållbara ca en vecka. Tips! Nötter och solrosfrön är också gott att blanda i.

Sportdryck 1

En enkel sportdryck baserad på druvsocker som finns i matbutiken. Jag använder gärna saft som i sig inte smakar sött för att mildra sockerchocken i munnen.

0,5 dl druvsocker

1 l vatten

En liten gnutta salt

4 tsk koncentrerad saft eller juice som smaksättning

Rör ut druvsockret väl i vattnet. Det räcker oftast inte att bara skaka flaskan. Tillsätt sedan lite salt och smaksättning. Klart.

Sportdryck 2

Saxad från puls.se. Blanda:

1 l vatten (gärna uppkokt och avsvalnat)

3 msk honung

1 msk riven ingefära

En gnutta salt

Lite citron för smak

Copyright © T. Edeskär 2006. Materialet för inte användas för annat än privat bruk utan upphovsrätttsinnehavarens tillåtelse.