Tursidan

Mat smakar bäst ute

Innehåll

Alla bilder på sidan är tagna eller framställda av T. Edeskär om inget annat anges. Innehållet är upphovsrättsskyddat.

För bildbehandling, html-kod etc används enbart program med öppen källkod. Gratis och funktionellt.

Baka för matsäck

Det är skillnad på bröd och bröd. Helst bakar jag matsäcksbrödet själv för det blir mer mättande och är godare. Kankse för att man inte får exakt samma resultat varje gång. Bröd i matsäcken mår definitivt bäst i smörgåspapper. Mesost är min favorit som pålägg. Mesosten håller sig fräsch länge, har mycket smak och kladdar inte.

Morotsbröd

Sätt ugnen på 180º.

7,5 dl vatten

5 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

2 morrötter (ca 200 g)

1 pkt (50 g) jäst

2 msk matolja

1 msk salt

9-9,5 dl vetemjöl

Koka upp vattnet och häll det över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt. Skala och riv morrötterna grovt. Smula ner jästen i bunken med grahamsmjölet och rör om tills den löst sig. Tillsätt matfett, salt, morrötter och vetemjöl. Arbeta ihop degen. Den blir lite lös och kladdig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.

Stjälp upp degen i en smord långpanna och skär upp degen med en mjölad kniv till rutor. Nagga med gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Grädda mitt i ugnen i 200 grader. Låt brödet svalna under bakduk på galler.

Jag tycker att det underlättar att baka det här brödet i en hushållsassistent eftersom degen är rätt kladdig. Oftast använder jag torrjäst som jag rör ut i vetemjölet innan det tillsätts till degen.

Norskt turbröd (Loganbröd)

Sätt ugnen på 180º.

1250 g grahamsmjöl

500 g vetemjöl

500 g havregryn

250 g grovt rågmjöl

250 g torkad frukt (t.ex. aprikoser, russin)

250 g hackade hasselnötter

2 msk salt

2 msk bakpulver

300 g flytande matfett (olja eller margarin)

200 g socker

150 g sirap

1,5 mjölk

50 g solroskärnor

50 g linfrö

Blanda torrvarorna. Flytande matfett, socker och sirap värms (försiktigt) och rörs ihop. Blanda smeten med torrvarorna och tillsätt sedan mjölken. Degen ska bli lite klibbig. Degen bakas ut i en stor långpanna och gräddas i en timme i 180 grader.

Originalreceptet har jag hittat här på argaladeis hemsida.

Baka ute

Bannoks

Enkelt och gott på tur. Sätt ugnen på 180º.

2 koppar grovt mjöl

1 kopp vetemjöl

1 kopp havregryn

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 msk socker (beroende på om de ska ätas som "kaffebröd" eller inte)

matolja

mjölk (torrmjölk om inte färsk finns att tillgå)

Blanda torrvarorna i en gryta eller plastpåse. Blanda i lite olja och sedan mjölk tills konnsistensen blir ett mellanting mellan smet och fast. Stek den i kakor försiktigt i köket på båda sidor och servera omgående.

Copyright © T. Edeskär 2006. Materialet för inte användas för annat än privat bruk utan upphovsrätttsinnehavarens tillåtelse.