Tursidan

Mat smakar bäst ute

Innehåll

Alla bilder på sidan är tagna eller framställda av T. Edeskär om inget annat anges. Innehållet är upphovsrättsskyddat.

För bildbehandling, html-kod etc används enbart program med öppen källkod. Gratis och funktionellt.

Recept

Matlagning ute

Det behövs ingen specialmat ute även om det finns guldkorn bland det färdigköpta också. Men det blir dyrt och enformigt i längden att köpa den. Här ger jag lite tips som jag själv snappat upp och har funnit vara värt att äta ute.

Minimalistisk matlagning på vintertur.

Jag har delat upp recpeten efter energitillskott, bröd, ta med ut på dagstur, frukost och middag. På den här sidan finns det lite material om kök, bränslen och annat som rör matlagning ute.

Matprylar

Termos

Termosen är en fantastisk uppfinning där utvecklingen på senare tid gått åt fel håll. En bra termos är okrossbar och har skruvkork. Ett handdtag på utsidan underlättar om man ska öppna termosen med vantar på och är bra vintertid när, man ska fylla på vatten från köket, eller från öppet vatten. För att en termos ska hålla värmen bra så ska den förvärmas 5-10 minuter med varmt vatten, alltid fyllas till max och undvika direktkontakt med backen om det är kallt. Vintertid bör man minst ha en 1 liters termos. Dels för att den håller värmen längre, även efter man har tagit en kopp, och dels för att det går åt mer vätska då.

Kök

Det finns en uppsjö av kök och brännartyper på marknaden idag. En del är väldigt specialiserade, tex enbart för uppkokning av 0,5 l vatten snabbt, men det begränsar möjligheterna till varierad mat. Med ett klassikt trangia och T-röd klarar man sig i de flesta situationer. Till Trangiat kan man använda både gas och tryckbränslebrännare. Jag har alla varianter.

Spritbrännaren är den driftsäkraste av dem alla. Jag har som längst fjällvandrat 3 veckor i sträck med spritbrännare och använt den år ut och år in i ca 10 år. Vintertid finns det en vintertillsats. För den som är ute 1-2 veckor per år klarar sig gott med en spritbrännare.

Gasbrännaren är betydligt dyrare i inköp och kan vara riktigt dyra i drift om man använder de gasbehållare som friluftshandeln tillhandahåller. Fördelen är att lågan kan regleras exakt och att effekten är hög. Till nackdelarna hör att maxeffekten avtar allt eftersom trycket i behållaren sjunker och temperaturen faller. Kring 0-grader tycker jag att faktiskt att spritbrännaren är bättre! För att få bättre ekonomi använder jag en adapter som gör det möjligt att använda ventillösa gastuber. Jag tjänar in kostnaden för adaptern på ett år med min årliga gasförbrukning när jag kör på de billigaste tuberna jag hittat (10 kr/st).

Kaffekokning med toppmonterat gaskök på paddeltur.

Tryckbränsleköken (fotogen, bensin och multifuelkök) kommer till sin rätt på vinterturer eller när vikten inte spelar någon roll. I praktiken är skillnaden i nyttig effekt mellan olika märken och modeller på dessa inte så stor, trots att det i tester oftast jämförs just effekter (antingen i watt eller i min/l uppkok). Det är snarast vindskyddet som spelar störst roll hur effektivt köket är. Viktigast för friluftskocken är egentligen på hur låg effekt som köket kan köras stabilt. Det kan bränna bra i botten på kastrullen om effekten är för hög. Fotogen eller bensin är en smaksak. Jag har provat båda men använder mest fotogen efter en bensinköks incident. Fotogen kräver mer förvärmning men varningstexterna är betydligt kortare på baksidan av en lysfotogenflaska jämfört med det renaste bensinalternativet, kemsikt ren bensin (heptan). Viktigast med tryckbränsleköken är att man kan hantera dem och serva dem. Rätt skötta är de driftsäkra men förr eller senare måste man skruva i dem. Jag tror att de flesta tryckbränsleköken är att de är likvärdiga i driftsäkerhet om man väl kommer överens med dem. I det militära fanns det de som aldrig lyckades få sina fotogenbrännare att fungera medan andra kunde köra på samma brännare utan problem.

Jag använder ofta eldstål för att tända köken. Men vintertid, när det är kallare än ca -15 grader fungerar det inte att tända t-sprit med eldstål. Bensin (heptan) fungerar åtminstone ner till -25 grader. Tändstickor eller tändare är dörför lurt att ha med sig vintertid om du kör med t-sprit som förvärmning.

Kastruller

Jag har provat de flesta upptänkliga varianter på kastruller. Obelagd aluminium är det jag föredrar. Leder värmen bra, bränner inte fast, "okänsligt" för repor, relativt lätt och oftast billigast. Non-stickbeläggningar håller dåligt och fungerar efter ett par år ungefär som obelagd aluminium. De är också känsliga för aluminium och något dyrare. Rostfritt leder värme dåligt och är lätt att bränna fast i. Kombinationen med fotogen/bensinbrännare utesluter det mesta i matlagningsväg utom att värma vatten och smälta snö. Rostfritt ät tyngre och dyrare än alumniumkärl. Titan har ungefär samma egenskaper som rostfritt med den skillnaden att materialet är lättare än aluminium och betydligt dyrare än alla andra alternativ.

Copyright © T. Edeskär 2006. Materialet för inte användas för annat än privat bruk utan upphovsrätttsinnehavarens tillåtelse.