Tursidan

Paddling - det lättaste sättet på sjön

Innehåll

Alla bilder på sidan är tagna eller framställda av T. Edeskär om inget annat anges. Innehållet är upphovsrättsskyddat.

För bildbehandling, html-kod etc används enbart program med öppen källkod. Gratis och funktionellt.

Paddling

Både träning och nöje

Paddlat har jag gjort länge. Började med kanadensare i scouterna, provade på kajak i friluftsfrämjandet och köpte havskajak 1994. Under studietiden i Luleå var det kanotpolo 3 gånger i veckan och forspaddling som gällde i ett antal år.

Utsikten från sittbrunnen i min kajak.

Kanoter

När havskajaker blev allt mer populära så verkade det som att många ville hålla det som lite finare att paddla just dessa jämfört med kanadensare. En uppdelning i kanot och kajak blev allt vanligare i folkmun. Det är en trist utveckling (snobbism) och helt felaktiga termer. Kanot är en farkost som drivs fram med en paddel. Kanadensare använder enkelpaddel och kajaker dubbelpaddel. Kanadensare och kajaker passar olika bra i olika vatten.

Kajak

Det har tjafsats och definierats hit och dit inom turkajaker också. Ibland delas havskajakerna upp i riktiga havskajaker och skärgårdskajaker med lite olika preferenser. Det framhålls ibland som om vissa av dessa är finare än andra. Jag tycker det är en rätt konstig indelning. Snarare borde man prata om långfärdskajaker istället och specificera kajakerna efter deras egentliga egenskaper istället. En kajak är inte mer osänkbar om den har vattenstäta skott jämfört med om den inte har det förutsatt att man använder uppblåsbara flytelement eller har packat i vattentäta säckar. Höga stävar ger inte bara fördelar i hög sjö (klättrar bättre i vågor) utan kan även ställa till problem som vindfång. En kajak är heller aldrig sjövärdigare än den som sitter i den.

Ens egen kajak är alltid bäst och vackrast. Det här är min som hängt med i drygt 10 år.

I fors har jag bara paddlat rotationsgjutet för lek (rodeo, creeking etc). Numer blir det tyvärr inte så ofta längre. Men det kan det ju bli ändring på...

Lekvals i Byskeälven.

Kanadensare

Kanadensare gör sig utmärkt på mindre vattendrag och där det inte blåser så mycket. De är perfekta i skogslandet och betydligt roligare att paddla i mindre strömmande vattendrag än lpångfärdskajakerna. De är också utmärkta att lära barn att få vattenvana i. Välta i kanadensare upplevs av de flesta som mindre farligt än att välta med kajak.

Denna skylt gäller nog inte bara för Kanadensare. Från Brekke slussar i Norge.

Underhåll av glasfiberkanoter

En poäng med glasfiberkanoter är att de är lätta att hålla underhålla. Det krävs så lite för att hålla dem snygga år från år. Min kajak är från 1994 och man måste gå ganska nära för att se att den inte är ny, bortsett från en lite blekt däckslina och paddelhållare. Kajakägare borde snegla mer åt segelbåtsägaridealet än motorbåts åkarnas "funkar det så duger det"-underhåll (det här blev kanske lite väl generaliserat - men du förstår nog poängen).

Före sjösättning på våren spolar jag av kajaken och torkar av den med en trasa så att det mesta av dammet lossnar. Sedan är det bara att putsa kajaken med autosol och en mjuk trasa för att bli av med den skiten som sitter. Avsluta med att vaxa skrovet. Denna behandling både skyddar kajaken och gör den till en fröjd för ögat.

Copyright © T. Edeskär 2006. Materialet för inte användas för annat än privat bruk utan upphovsrätttsinnehavarens tillåtelse.