Tursidan

Luleå - min bakgård

Innehåll

Alla bilder på sidan är tagna eller framställda av T. Edeskär om inget annat anges. Innehållet är upphovsrättsskyddat.

För bildbehandling, html-kod etc används enbart program med öppen källkod. Gratis och funktionellt.

Luleå

En guide till mitt närområde

Man behöver inte åka långt för att uppleva fin natur. Det gäller bara att hitta sina egna smultronställen. Här tipsar jag om några som jag har upptäckt i min närhet. Har du tips på fler så kontakta gärna mig!

Kartor och information

Jag använder mest den blå kartan, skala 1:100 000, när jag är ute och cyklar, paddlar, skrinnar, skidar och vandrar i närområdet. Med två kartblad täcker du in ett riktigt stort område, nästan från Piteå i söder till Kalix i norr. Detaljrikedomen räcker långt men ibland kan en 1:50 000-karta behövas som komplement.

"Naturguiden" av Thomas Öberg innheåller mycket information och inspiration för uteliv i Luleå kommun. Till boken medföljer även lösa kartor att ta med ut. Den här boken rekommenderas verkligen.

Luleå kommun ger ut en vintersportkarta över skärgården. Det som är bra med den är att isvägarna är utmärkta och en del kända ställen med svag is. Mest nytta av den informationen har man som skid- och skoteråkare.

Luleå kommun ger även ut en skärgårdsbok som är ett fantastiskt uppslagsverk för den som vill ut i skärgården med information om i princip alla öar. Synd att den inte inkluderar angränsade kommuners skärgårdar också.

Väder är ju alltid viktigt. Nedan listar jag några länkar jag använder innan jag ger mig ut:

 • Un-X vädersida
 • Skärgården

  Allmänt

  Luleå skärgård är unik i Sverige. Fast egentligen bör man inte bara prata om Luleå skärgård utan även Pite-, Kalix och Haparanda skärgårdar som hänger ihop. Skärgården är skapad genom landhöjning men har en karaktär som helt skiljer sig från t.ex. Höga kusten. Öarna är låga, vattnet är i allmänhet rätt grunt emellan öarna och det finns gott om sandrevlar. Många öar har klapperstensfält och avsnitt med riktigt fina sandstränder. Här, (nästan) längst in i Bottenviken är salthalten lägst i Ösersjön. Årstidsväxlingarna skapar stora kontraster i hur man upplever skärgården.

  Sommar

  Till sommaren hör båtliv och bad. Bada för badandets egen skull gör jag inte förrän sent på säsongen. Då ligger båtlivet mig mer varmt om hjärtat. Havskajak är ett ypperligt sätt att utförska den grunda skärgården på. Segling håller jag på att lära mig. För den som inte har en egen båt så finns det turbåtar som går till huvudöarna. Det är värt taxan att bara åka fram och tillbaka och studera skärgården från båten.

  Segeltur i augusti 2005 från Lövskär till Junkön.

  Det är mycket skärgårdsromantik i gästhamnarna. Här ett exempel från Junkön.

  Vinter

  Vintern är kanske den tid jag uppskattar skärgården mest. Egentligen består vintern av tre helt olika delar. Första delen infaller på hösten då kylan slår till och den stora isläggningsmaskiner går igång. Ofta har vi skridskopremiär på havet redan i slutet av oktober (om man är entuiast) men det är i november det drar igång på allvar. Dt är ute på isen man lättast ser säl i Luleå skärgård. Isläggningen flyttar allt längre ut under november och december och i januari så byts säsongen ut mot kyla och kallsnö. Kallsnön bär dåligt så denna tid är besöken ute i skärgården få. Fram i mars så börjar vårvintern med ett före som blir allt bättre. Till at börja med skejtas det i skoterspåren men när skaren väl bär så är åkytorna oändliga. Vårvintern vara till början av maj. För den som vill suga på karamellen lite längre så kan man åka på landkallarna ett tag till.

  Strövområden

  Ormberget och Hertsölandet

  Motionsspåren på Ormberget bildar tillsammans med Hertsölandet ett stort friluftsområde. Det finns grillplatser lite här och var som knyts ihop av lättgångna stigar/vägar. Barnvänligt alltså.

  Bälingeberget

  Bälingeberget är ett naturreservat strax söder om Luleå beläget mellan Gäddvik och Avan. Reservatet består av ett berg med hällmarker, klapperstensfält och angränsande urskog. Det finns fina vandringsleder och iordningsställda rast/grillplatser med ved. Utsikten är fantastisk och bland annat ser man den vackra kyrkan i Gammelstad och det mindre vackra sjukhuset på sulfidjordsåkern i Sunderbyn norrut. Bälingeberget är det naturreservat jag själv besöker oftast i Luleåområdet och är väl värt ett besök året om. Gör gärna ett besök när det är dimma. Mitt ute på klapperstensfältet känns det som om man är mitt inne i sagan om ringen.

  Utsikt över klapperstensfält på Bälingeberget.

  Gammelstadsviken

  Gammelstadsviken är ett naturreservat med en en raststuga, fågeltorn och en markerad led. För den fågelintresserade är det framförallt våren med flyttfåglar som hägrar men själv besöker jag området oftast vintertid med skidor. Kring midsommar rekommenderar jag bara den myggtålige att besöka området.

  Till Gammelstadsviken tar man sig till fots från Porsön via skogen bakom Porsögårdarna, via skoterlederna vintertid eller med bil. Det är skyltat till parkeringen från Haparandavägen.

  Kallaxheden

  Kallaxheden består mestadel av gammal tallskog som växer på en sandhed. Landskapet är charmigt enehanda. På marken finns det mycket renlav. På våren är det här ett av de områden där snön ger sig först om man blir sugen på tidig terränglöpning. Friden störs en del av flygplatsen som också ligger här.

  Vitådalen

  Längs med Vitån finns en vandringsled. Huvuddelen går strax uppströms Vitåfors till Avafors på den östra sidan av Vitån. En kortare stump finns även med början vid badplatsen i Vitåfprs och ner mot Högsöfjärden. Leden är välmärkt och det finns vindskydd utmed leden. Vitån går igenom bäverland och spår finns överallt. Leden är välmärkt men rätt kuperad bitvis eftersom den följer strandbrinken som skär mindre åsar. Här och där kan det vara blött också. Det är rätt myggigt här så välj årstid efter det om du är känslig. Värt att nämna är att det finns gott om björn också.

  Leden i Vitådalen är välmarkerad med skyltar och röda trämärken.

  Bäverns härjningar är närvarande hela tiden.

  Vårvintern är garanterat myggfri.

  Copyright © T. Edeskär 2006. Materialet för inte användas för annat än privat bruk utan upphovsrätttsinnehavarens tillåtelse.