Tursidan

Förhoppningsvis en inspirationskälla att ge sig ut, långt som kort

Innehåll

Alla bilder på sidan är tagna eller framställda av T. Edeskär om inget annat anges. Innehållet är upphovsrättsskyddat.

Min hund

Field Spaniel

Jag är fodervärd åt en Field Spaniel som tillhör kenneln Fyra Vindar. Field Spaniel är en av de ovanligare spanielraserna med drygt 200 examplar i Sverige. Storleksmässigt (inte i antal) är rasen att jämföra med Engelsk Springer Spanel och Welsh Springer Spaniel. Mer om rasen finns att läsa på Fieldspanielklubbens hemsida.

Hunden på tur

Erfarenheter från fjäll och skogsturer

Jag försöker ha med hunden så mycket det bara går. Hundar tål mer än man tror och är precis som vi anpassade för ett liv utomhus. Eftersom hundägare förmodligen är det envisaste och mest trångsynta släkte som finns så redogör jag bara för hur jag gör med hunden ute.

Jag har hunden kopplat i antingen ett halvstryp eller kombinerat halvstryp/strypkoppel av syntetmaterial. Sele har jag bara vid viltspår och skidåkning. Är terrängen svår så klarar hunden sig bäst på egen hand och får vara lös. Råder det koppeltvång är ett sätt som fungerar bra för mig är att sätta hunden, själv ta mig förbi hunden och sedan kalla in den. Det minskar risken för att hunden ska stöta vilt.

I besvärlig terräng, här i ett klapperstenfält, klarar sig hunden bäst utan koppel.

Jag klövjar inte min hund för att det ökar skaderisken. Om hunden skadar sig så är det jag som i värsta fall får bära tillbaka han.

Jag använder två hundtäcken på tälttur. Ett ofodrat galontäcke mot regn och vind (om det behövs) och ett fodrat för tältning. Min hund har mycket päls och är badglad. Därför behöver jag ett täcke under dagen som motverkar nedkylning och ger pälsen möjlighet att torka (under täcket). Det hjälper även till viss del mot mygg och knott. Ett vintertäcke i tältet är bra för att skydda din sovsäck och dina kläder mot en blöt hund. Minusgrader kan man räkna med hela året i fjällen. Är hunden redan blöt och temperaturen faller så vill åtminstone jag ha gjort vad jag kunnat för att se till att hunden har det varmt utan att offra min egen sovsäck.

Täcket på hunden först vid rast. Sedan är det min tur! Foto C. Edeskär 2004.

Hunden sover i innertältet. Jag litar inte på min hund och renar till 100 % när jag inte har uppsikt. Ibland kan även mygg och knott bli besvärande för hunden i absiden och då blir innertältet en fristad. För att skydda tältbotten är hela botten täckt av liggunderlag eller så läggs packning som täcker bart tältgolv.

Hund i tältet för att torka upp. Ett torrt (fodrat) täcke skyddar dina kläder och din sovsäck mot hundens blöta. Liggunderlag skyddar tältbotten mot klor. Foto C. Edeskär 2004.

Vid vad som min hund inte bottnar vid har han hittills simmat över. Jag har då en lång lina fäst i halsbandet (ej stryp) och vadar tillsammans med hunden. Det har gått bra hittills. Självklart får hunden styra vilka vad som kan vara aktuella.

Foder får hunden som vanligt på tur. På en vecka tappar hunden en del vikt men han äter inte mer även om jag ökar ransonerna. Att byta foder tycker jag inte är så stor ide' eftersom det kan straffa sig om magen inte hänger med. Jag ger också hunden att dricka ur skål om strömmen i jokken i närheten kan föra med sig hunden eller för att hålla hunden torr om det är nära läggdags.

Vatten är viktigt. En portabel vattenskål i tyg är lätt att ta med och väger lite.

När och var?

Hunden är i grunden ett rovdjur och det är inte fritt att ha dem lösa eller med sig överallt. Koppeltvång (under förarens absoluta kontroll) ska hunden alltid vara 1 mars - 20 augusti. För bl.a. jakt och jaktträning finns undantag från den regeln.

I fjällen är det tyvärr allt som oftast synonymt med totalt hundförbud under större delen av året i nationalparkerna. Undantaget är kungsleden och tiden 1 januari - 30 april då kopplad hund får medföras. Det finns variationer mellan nationalparkerna. För mer detaljerad information gå in på länstyrelsen i Norrbottens läns fjällsida som även innehåller mycket annan information.

I norska fjällen är det tillåtet att föra kopplad hund hela året. Kom ihåg att hunden behöver bland annat vaccination mot rabies och ett EU-pass om du ska över gränsen till Finland.

Klart att hunden ska med upp till fjällen på vintern när restriktionerna är mindre.

Copyright © T. Edeskär 2006. Materialet för inte användas för annat än privat bruk utan upphovsrätttsinnehavarens tillåtelse.