Linux

Inte så filuftsrelaterat... men nödvändigt för at ta fram den här hemsidan!

Innehåll

Alla bilder på sidan är tagna eller framställda av T. Edeskär om inget annat anges. Innehållet är upphovsrättsskyddat.

För bildbehandling, html-kod etc används enbart program med öppen källkod. Gratis och funktionellt.

Linux

Gratis är gott - och lagligt

Jag började med linux när jag köpte en begagnad dator med ett operativsystem som visade sig vara piratkopierat. För att hålla datorn fri från ohyra så började jag överväga olika alternativ och fastnade för att prova linux. Det visade sig vara ett riktigt lyckokast. Efter att ha provat några olika varianter (distar) så såg jag ingen anledning att återvända till windows mer. Nästa dator skruvade jag ihop själv för att slippa betala för operativsystem jag inte ville ha och för att få ett säkert, lagligt system med alla funktioner som jag behövde. Jag vill tipsa om mina erfarenheter så här långt.

Distributioner jag har testat

Jag har mest erfarenheter av debianbaserade system. Det är en ren tillfällighet att det blivit så.

Xandros var det första systemet jag provade och lärde mig. Jag köpte den disten och fick med en instruktionsbok som jag hade mycket hjälp av. Idag kan jag tycka det är lite banalt men då var det värt mycket. Kostnaden är heller inte så stor i jämförelse med att köpa ett annat operativsystem. Xandros använder skrivbordssystemet KDE. Jag var i början mycket nöjd med Xandros men den distributionen är hårt styrd och jag fick problem med program som inte var förkompilerade av Xandros själva.

Mepis var distribution nummer två, även den debianbaserad och med KDE som skrivbordsmiljö. Allt var bra förutom att man var tvungen att laborerar lite med programarkiven eftersom distributionen då var amerikaanpassad (lagstiftning) och själv ville jag ha fullt stöd för svenska. Mepis fungerade mycket bättre än Xandros även om tröskeln nog var högre för en nybörjare i den här distributionen.

Sedan kom Ubuntu. Jag tillhörde nog pionjärerna i att köra Ubuntu i Sverige utan att veta om det. På den tiden var inte Mepis heller speciellt spritt i Sverige utan det var Suse, Mandrake, Red hat etc som gällde. Ubuntu är debianbaserat fast med Gnome som skrivbordsmiljö som förstaval och KDE som andra val. Ubuntu har blivit mycket användarvänligt och har ett utmärkt stöd för svenska i sina programarkiv. Idag finns Ubuntu även med skrivbordsmiljöerna KDE och XFCE.

Program

Jag tänkte kort tipsa om de program jag använder på min linuxburk. Hade jagköpt motsvarande programvaror kommersiellt hade slutnotan hamnat på andra sidan 50 000 kr-strecket bara i programvaror. Här är de gratis och lagliga.

Kontorsprogram

Openoffice innehåller det mesta en normalanvändare på ett kontor behöver. Jag skulle inte vilja påstå att programmet är 100 %-kompatibelt med MS Office men man kan skapa, redigera och läsa alla filer som ingår i office-paket. På två punkter är openoffice faktiskt bättre: Ritverktyget och den medföljande databasen. En poäng med openoffice är att programmet även finns för windows - gratis såklart.

Rita

Qcad är ett enkelt 2D cad-program som klarar det mesta man behöver om man inte jobbar profesionellt med cad på heltid. Stöder dxf-format. Manualen till programmet är bra men det skadar inte att man vet något om cad innan man använder programmet.

Inkscape är ett vektorbaserat ritprogram. Tillräckligt avancerat för de flestas behov. Det finns en utmärkt manual till programmet på nätet.

Numerisk analys

Octave är ett utmärkt alternativ till matlab. Det är ett vektorbaserat beräkningsprogram för numerisk analys. Bra stöd på nätet.

Copyright © T. Edeskär 2006. Materialet för inte användas för annat än privat bruk utan upphovsrätttsinnehavarens tillåtelse.